torek, 8. julij 2014

ČAKRA - 2 SVADHISTANA





Druga čakra je energetski center nad prvo čakro, ki nas prizemljuje. Svadhistana, ki po indijsko pomeni “sladko”, je oranžne do marelično-oranžne barve, središče njenega vrtinca pa se nahaja približno 6 centimetrov pod popkom. Imenujemo jo tudi sakralna čakra (saj leži v tem predelu medenice) ali spolna čakra. Slednje poimenovanje je še najbolj enostransko, temelji pa predvsem na dejstvu, da so drugi čakri ravno reproduktivni organi najbližje.
Kot zarodek se razvijamo v maminem bazenu druge čakre, voda, simbol emocij, pa valovi okoli nas vseh 9 mesecev in nas obdaja z vsemi čustvi, ki jih takrat doživlja mati. Mnogo travm je zato kolektivne narave in jih nosimo s sabo brez ozaveščanja, da niso čisto naše ter da naša zavest, ki je Svetloba, stremi po tem, da jih prerastemo in oplemenitimo.
Dobro delovanje druge čakre je najbolj odvisno od pretoka prizemljitvene energije matriksa iz prve čakre. Energija tako napaja reproduktivno območje (prostata, testisi, jajčniki, maternica), sečila (sečni mehur, ledvice), del prebavil (debelo in slepo črevo), medenico in križni predel hrbtenice ter pogojuje spolno moč oziroma libido.
Psihološki procesi, ki jih druga čakra pogojuje, so kreativnost, komunikativnost oziroma odnosi z drugimi, zdrave meje ter primarna čustva (samodejne reakcije, ki jih ne moremo zatajiti, saj so nagonske – strah, jeza, žalost, radost, čudenje, gnus).


Kako se kažejo motnje v delovanju? Na fizičnem nivoju so le-te opazne kot vse vrste vnetij, okvare na rodilih in spolovilih (prezgodnje ejakulacije, neplodnost, impotenca, miomi, glivične okužbe, boleče menstruacije ali odsotnost le-te, težave s prostato, išias, zdrs ali hernija križnih vretenc, bolečine v križu, težave s prebavo, debelost, bolezni limfe in bezgavk, alergije …), značajske poteze ali bolje rečeno, psihološke rane pa so vse vrste odvisnosti (od alkohola, drog, cigaret, hrane, dela), nezadovoljujoči odnosi, šibko ohranjanje mej in identitete, posesivnost, nasilno vedenje, lahko tudi spolni ekscesi, frigidnost, neposobnost navezati se na drugo osebo, po drugi strani pa vsiljivost, okupiran stil navezanosti in teatraličnost.
Drugo čakro ranijo okoliščine in dogodki, neposredno povezni s spolnostjo ali nespoštovanje naših mej, torej spolna zloraba, telesno nasilje, besedno poniževanje, čustvena nedostopnost staršev ali pomembnih drugih, kaznovanje in prepoved izražanja čustev (deklice se ne jezijo in fantki ne jočejo), vzpodbujanja občutka krivde in greha (religiozno podkrepljeno samokaznovanje je plod zablokirane druge čakre).
Dobro delujoča svadhistana je božansko darilo sebi, saj na tak način sprejmemo svetost bivanja – Sebe v dobrem in slabem. Brez spoštovanja vsega, kar smo, ne moremo vzpostaviti ljubečega odnosa z drugimi, niti s svetom.
Kaj je lepšega kot vitalno kreirati življenje in udejanjati ideje, biti sprejet tudi med izražanjem jeze in žalosti; kaj je bolj zadovoljujočega kot predati se čaščenju obilja narave in zavetja telesa ljubljene osebe; in kaj je bolj polno blagoslovov kot sprejemanje drugih in iskrenja njihove drugačnosti?




Ni komentarjev:

Objavite komentar