ponedeljek, 30. januar 2017

MODRA BARVA





Modra: harmonija, zadovoljstvo, umirjenost, pasivnost, neskončnost,... 

Modra barva učinkuje pomirjujoče in sproščujoče. Z njeno pomočjo lahko najdemo notranji in zunanji mir, ublažimo stres in napetost. Modra sprošča živčno pogojeno zakrčitev, mišice in pomiri srce. Posreduje uravnovešeno energijo potrebno za zdravo delovanje organizma, da lagodno premaguje naporen vsakdan. V barvni terapiji se uporablja pri zdravljenju migrene, pri obolelem grlu, vročičnih boleznih in bolečinah hrbta. Kot meditativna barva se modra uporablja za ohladitev stresa, za regeneracijo in počitek.

Modro barvo ljudje povezujemo s širino sijočega poletnega neba, z nedoumljivo globino morja, z jezeri, rekami in potoki. V čarovništvu modro barvo uporabljajo pri ritualih, ki imajo za cilj modrost, harmonijo, mir ali notranjo luč in za okrepitev kakršnega koli vpliva. Modra barva je barva pripadnosti, pospešuje smeh in vedrost. Barva morja prepoznava resnico skozi jasnost. 
To je tudi zdaleč najbolj priljubljena barva, tako med ženskami kot tudi med moški. Modra je tiha in pomirjujoča. Kot barva neba izraža daljavo in neskončnost. Kot barva morja simbolizira dušo, nezavedno in neznano, temo in ženski vidik.  

V alkimiji je modra barva povezana s planetom Zemlja, ampak tudi z Jupitrom, s safirjem, zvestobo in trajnostjo. Temno modra simbolizira mir, globino, noč in v nekaterih primerih tudi smrt. Modra pa je tudi melanholična barva, barva, ki lahko zbledi. Z njo povezujemo hlad, laž in v nekaterih kulturah vinjenost.

Pomen modre barve v kulturah in verah

V orientalskih deželah so vrata in okna pobarvana z modro, da privabijo dobre duhove in bogove. 
Iz Starega Orienta izvira običaj, da se dojenčke povija v modre krpe blaga. Ta tradicija se je v patriarhatu razširila samo na fantke, ker so punčke “manj” vredne. 
V matriarhalnih kulturah je igrala modra barva centralno vlogo. Devico Marijo krasi modri plašč. Marija tako uteleša umirjenost in ponotranjenost, zvestobo in tradicijo
V  Starem Egiptu je bila temno modra barva vode in s tem barva življenja. Egipčani so nosili moder nakit, ker so verjeli, da v modri živi zdravilna moč., Pri posebej slavnostnih priložnostih je faraon nosil modro čelado in s tem prikazal svoj neposreden izvor od bogov na nebu. 
Tudi na Kitajskem simbolizira modra nebesne sile in nesmrtnost 
V Indiji so različna božanstva prikazana z modro glavo ali modro barvo kože. Slon naslikan v modri barvi stoji kot znak najvišje poduhovljenosti in božjega razsvetljenja. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar